Difference between revisions of "Hubertisme"

From Ravnens wiki
Jump to navigation Jump to search
(Created page with "Religiøs retning innen numenismen, orientert rundt tilbedelse av St. Hubert. H. startet som en slags personkult rundt St. Puritana-presten Gösel, Hubert|Hubert...")
 
 
Line 1: Line 1:
Religiøs retning innen [[numenisme]]n, orientert rundt tilbedelse av [[St. Hubert]]. H. startet som en slags personkult rundt [[St. Puritana]]-presten [[Gösel, Hubert|Hubert Gösel]], som arbeidet for å motkjempe moralsk forfall blant numenister, spesielt tilhengere av [[St. Kneussus]]. Gösel ble drept av St. Kneussus-tilbedere i [[Skilleby]] i 999 aN, og prestens tilhengere begynte å jobbe for å få ham opphøyet til [[helgen]]. Året etter, under det noe spesielle konsilet i [[Toft]], ble Gösel hentet ut av [[Dødsriket]], konfronterte helgenpresten for St. Kneussus, som hadde vært deltakende i drapet, og lot seg så opphøye til underhelgen under St. Puritana. Etter dette vokste tilhengerskaren hans raskt, og ble en dominerende faktor i det religiøse livet i enkelte deler av det som hadde vært [[Avignon]]. H. kom raskt i konflikt med [[purisme]]n, hvos tilhengere forfektet en ganske annerledes tolkning av St. Puritanas vesen og virke.<br>
+
Religiøs retning innen [[numenisme]]n, orientert rundt tilbedelse av [[St. Hubert]]. Hubertismen startet som en slags personkult rundt [[St. Puritana]]-presten [[Hubert Gösel]], som arbeidet for å motkjempe moralsk forfall blant numenister, spesielt tilhengere av [[St. Kneussus]]. Gösel ble drept av St. Kneussus-tilbedere i [[Skilleby]] i 999 aN, og prestens tilhengere begynte å jobbe for å få ham opphøyet til [[helgen]]. Året etter, under det noe spesielle konsilet i [[Toft]], ble Gösel hentet ut av [[Dødsriket]], konfronterte helgenpresten for St. Kneussus, som hadde vært deltakende i drapet, og lot seg så opphøye til underhelgen under St. Puritana. Etter dette vokste tilhengerskaren hans raskt, og ble en dominerende faktor i det religiøse livet i enkelte deler av det som hadde vært [[Avignon]]. Hubertismen kom raskt i konflikt med [[purisme]]n, hvis tilhengere forfektet en ganske annerledes tolkning av St. Puritanas vesen og virke.<br>
 
<br>
 
<br>
Ved [[Fornyelsen]] forsvant St. Hubert ut av panteonet, og h. begynte å svinne hen. Retningen eksisterer fortsatt som en slags mini-sekt i [[Ceuil-Malmaison]] og deler av [[Rahel]], men er ikke anerkjent som del av [[rahelsk numenisme]], og ser ut til å dø hen.
+
Ved [[Fornyelsen]] forsvant St. Hubert ut av panteonet, og hubertismen begynte å svinne hen. Retningen eksisterer fortsatt som en slags mini-sekt i [[Ceuil-Malmaison]] og deler av [[Rahel]], men er ikke anerkjent som del av [[rahelsk numenisme]], og ser ut til å være på vei ut av historien.
  
 
[[Category: Religion]]
 
[[Category: Religion]]

Latest revision as of 15:54, 21 February 2018

Religiøs retning innen numenismen, orientert rundt tilbedelse av St. Hubert. Hubertismen startet som en slags personkult rundt St. Puritana-presten Hubert Gösel, som arbeidet for å motkjempe moralsk forfall blant numenister, spesielt tilhengere av St. Kneussus. Gösel ble drept av St. Kneussus-tilbedere i Skilleby i 999 aN, og prestens tilhengere begynte å jobbe for å få ham opphøyet til helgen. Året etter, under det noe spesielle konsilet i Toft, ble Gösel hentet ut av Dødsriket, konfronterte helgenpresten for St. Kneussus, som hadde vært deltakende i drapet, og lot seg så opphøye til underhelgen under St. Puritana. Etter dette vokste tilhengerskaren hans raskt, og ble en dominerende faktor i det religiøse livet i enkelte deler av det som hadde vært Avignon. Hubertismen kom raskt i konflikt med purismen, hvis tilhengere forfektet en ganske annerledes tolkning av St. Puritanas vesen og virke.

Ved Fornyelsen forsvant St. Hubert ut av panteonet, og hubertismen begynte å svinne hen. Retningen eksisterer fortsatt som en slags mini-sekt i Ceuil-Malmaison og deler av Rahel, men er ikke anerkjent som del av rahelsk numenisme, og ser ut til å være på vei ut av historien.